what can I say?


Be Free,
Be Independent,
Be Awesome Me!

Ask me anything

”result aku gay”-jf

hahaha tajuk tu quote kawan aku. so Alhamdulillah aku dapat 4a2b+2c+1c. ye, aku tak expect tinggi sebab banyak benda yang jadi halangan untuk doa aku. aku sedar tu. dosa je takpayah cakap banyak mana. cuma Allah itu maha pengasih. seteruk2 aku, dia masih lagi kasi aku kejayaan jugak.

aku dah rasa macamana feeling bila target dapat kurang. macam time upsr. semua target 3a. tapi sebab aku belajar main2 aku dapat 2a. that time i saw my mami dedi was laik, haih—

aku dah rasa macamana feeling bila dapat cemerlang result out of the blue target berapa je sekali Allah kasi pergh!! time tu pmr. zaman dimana semua orang tahu aku belaja xpandai mana. sekali time nak pmr aku masuk spital. aku keluar spital je dua ari lepastu pmr. time aku masuk spital mak akak2 aku sume jaga aku xlena tidur apa semua. time tu memang aku doa sungguh2 sebab aku nak balas jasa dorang. kalau aku xmasuk spital, aku xrasa aku dapat 6a2b dalam pmr tahun 2011. haha. time tu, cicikgu semua happy ada yang jadikan aku contoh anak murid untuk murid yang lain. ya Allah… aku dah rasa macamana bangganya jadi pelajar cemerlang. Alhamdulillah. :’)

dan sekarang, tiba masa untuk aku dapat feel kene apa yang ditarget. ya Allah. engkau dah terlalu banyak memberi. aku xboleh rasa xbersyukur. memang ada orang yang percaya i can get more than this. tapi, aku rasa Allah dah terlalu baik kasi aku result yang macamni. dengan kimia yang selalu fail and finally dapat C…. i shudnt ask for more. thank you Allah. T_T

well, untuk orang yang senyuman berubah bila aku gitau result aku. aku just nak cakap, ini permulaan. dont judge too early. perjalanan yang sebenar baru nak bermula. :)

selasetahun. ^^

rindu.

rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu.  rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu. rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.rindu.

risau, result…

aku risau,

pasal result.

sebab…

————————————-

1) time jawab BM haritu Alhamdulillah semua okay walaupun ada satu dua soklan yang tak tahu nak jawab, trial haritu karangan aku terpesong abes ilang duploh markah lantas menyebabkan markah aku 50 je. harap2 karangan aku okay SPM ni…

2) time jawab BI haritu aku kecewa sikit. aku rasa essay aku tak all out. aku kering idea. cerita aku bosan. aku harap kesalahan grammar tak banyak. haih… trial aku pun menurun markahnya dari exam sebelum tu. mungkin aku over confident.

3) time jawab MATHS haritu Alhamdulillah semua berjalan lancar. markah aku pun makin menaik. Alhamdulillah…

4) time jawab SEJARAH haritu waktu kertas 3, tangan aku dah lenguh nak tulis panjang2. jadi tulisan aku makin kecik… aku harap pemeriksa tak maki2 aku time tanda paper tu. :/ kertas 2 pulak 50/50 Alhamdulillah dapat jawab…

5) time jawab AGAMA haritu Alhamdulillah semua berjalan lancar. aku jawab dengan tenang dan dengan senyuman. :)

6) time jawab ADDMATHS haritu aku puas hati lah jugak. ada soalan takleh jawab. lebih 50% dapat jawab time tu. Alhamdulillah… trial dapat C+ ritu… harap SPM ni lebih dari tu insyaAllah…

7) time jawab BIO haritu aku memang dapat jawab. tapi tulah, tiap kali exam dapat jawab camna pun markah takat atas pagar je. sebab aku jawab bukan dalam konsep bio. harap2 aku memang betul2 dapat berikan jawapan yang tepat kali ni…

8) time jawab FIZIK haritu Alhamdulillah okay… markah aku biasa je selalu… tak pernah lebih 50… tapi jarang fail Alhamdulillah… harap2 SPM ni grednya okay…

9) time jawab KIMIA aku rasa macam…nak mati. paling aku risau, paling aku takut. sebab tajuk yang aku sepatah haram tak paham tajuk tu lah banyak keluar. kertas 3 pulak tu. dah lah kertas 3 banyak tolong… T____T ya Allah, moga semuanya baik2 sahaja….

———————————————————————-

senanye, dah 3 kali aku mimpi pasal result. 2 kali time SPM dan sekali haritu. memang tak berani nak target berapa. aku harap paper Maths dan Agama tu dapat seperti apa yang aku harapkan. yang lain tu, mungkin kalau nasib aku baik insyaAllah… dan….. memang ada sedikit penyesalan sekarang. haih…. wallahualam….

'rabbi yassir walaa tu'assir, rabbi tammim bil khair'

faham

"awak ni tak faham lagi ke"

………………………………………………..

maaf…

maaf sebab masih tak memahami awak. maaf sebab masih belum dapat agak apa maksud awak sebenarnya. maaf membebankan awak dengan perangai saya. maaf selalu memberi tekanan kepada awak. maaf saya bersikap pentingkan diri. maaf saya tidak nampak kesalahan saya.

saya tahu,

maaf saya dah tak berguna, maaf saya tiada maknanya, maaf saya awak takkan terima. maaf saya sampah semata.

…………………….

maaf, kekasih.

malam ini kita menangis

malam ini, kita menangis.

rindukan si jantung hati.

yang telah pergi.

dan entah bila kembali.

malam ini engkau menangis.

menanggung derita.

cacian manusia.

tentang engkau sama si dia.

malam ini engkau juga menangis.

menerima pemergian.

si tersayang.

yang memberi seribu kenangan.

malam ini, kita menangis.

merindui si jantung hati

si dia yang tidak kembali

si tersayang telah pergi.

mengapa si jantung hati?

si dia dan si tersayang?

mengapa kalian pergi?

tinggalkan kami?

sendiri.

kau tahu aku rindu.

kau tahu aku siksa.

kau tahu aku derita.

kau tahu aku sengsara.

kau tahu, kau tahu.

kau meninggalkan dengan berat hati.

namun terpaksa.

kami ditinggalkan di sini.

dengan beribu kenangan.

antara kita berdua.

di setiap sudut pandangan kami,

kami lihat kamu sayang,

kami nampak kita berkasih sayang.

kami nampak kita bergurau mesra.

kami nampak, kami dengar.

tiap bait yang kau kata.

pada ketika itu.

kekasih… mengapa biarkan,

kami hanyut begini?

**malam air mata untuk kita. kuatkan semangat wahai rakanku. dia pasti kembali. :’)

**saya rindu awak. saya tak tipu. rindu kali ni. rindu ber air mata. rindu 3 malam punya cerita. awak, mana awak pergi? :”’(

confession

him : nak pinjam jam.

me : nah, kalau hilang, rosak, kotor. saya tak maafkan awak!

*the next day*

him : nah amik balik jam.

me : laa, pakai je la…

him : kalau saye hilangkan nanti awak tak maafkan saya. kalau saya hilang?

me : saya takkan maafkan diri saya.

him : :)

**he’s went there. far from me. and begins a new life. he said… ‘wait for me’. i will sweetheart, i will. :)

**nak nangisssss!! :’(**

paranoid

hurm… macam mana kau boleh begitu yakin yang dia akan tengok kau?

kau ingat, kau stalk dia, dia pon stalk kau?

what if… kau ni paranoid je sebenarnya?

kau ingat, dia hadap sangat dengan kau?

kau ingat, dia kesah sangat pasal life kau?

haih…

kemon noni.

kau tak nampak dia bahagia sekarang? 

kau tak nampak kau tu macam kuman je bagi dia?

heh.

kau selalu ingat kau tu dipandang orang sangat.

padehal, truth is. kau sape bagi dorang?

kau sape nak orang pandang kau?

kau sape nak orang hormat kau?

kau sape nak orang tunduk kat kau?

kau SAPE noni?

……………………………………….

bukan sesiapa. kan?

so stop being paranoid dude.

lets continue your steps.

okay? :)

tak tahu nak cakap apa.

speechless.

tak tahu nak rasa apa.

kosong.

tak tahu nak buat apa.

kaku.

end up—

aku nangis.

manusia dan selfishnya.

harini aku bukak fesbuk ada satu page ni post gambar pasal wanita bertudung macam paderi.

lepastu ada sorang perempuan ni komen ‘ada ustaz cakap biarlah nak pakai tudung cemana pun janji dia nak pakai’ lebih kurang camni ah ayat dia kan. pastu macam biasa dia kena bash dengan orang lain.

thing is, dia tetap nak defend diri dia dan xnak terima pandangan orang lain yang menasihati dia. aku macam—‘bapak keras kepala perempuan niii. orang bagi nasihat terima la elok2. aduihhhh.’

aku stalk dia. dia keje jual bende MLM. pastu dia ada buat status pasal dia kena bash tu. dia nak orang terima perspektif dia. ayat dia lebih kurang ceni ‘pemikiran saya mungkin terlalu global dan outside the box’ pergh! aku macam—‘pffffffttt!! wakluuuuuu!! ya Allahhhh!’ series shit.

okay, point is, aku buat post ni bukan sebab nak turut bash dia. aku just nak cakap yang… ramai lagi ke manusia macam dia kat dunia ni? no wonder lah kakfin kena buat post banyak kali pasal satu topik. sebab kena explain dalam2 untuk orang2 level ini.

aku bukan nak cakap aku bagus. aku just macam—‘akak, macamana orang nak terima pandangan akak kalau akak sendiri xnak terima pandangan orang?’ kan? *keliru*

aku mungkin masih muda untuk cakap pasal ni. tapi, atleast aku dah boleh pikir secara waras. dan aku rasa, perangai pentingkan diri seperti ini amat perlu dikikis dalam masyarakat kita. dah banyak dah aku jumpa orang2 yang macamni. pergi je kat page Fynn Jamal. tengok camana orang saling bash sesama sendiri sebab nak defend pendapat sendiri dan pendapat kakfin. question is. sampai bila? sampai bila kita nak terus pandang yang negatif?

aku pernah baca satu ayat. lebih kurang macam—orang yang paling mulia/bagus/baik or something like dat, adalah orang yang menjumpai kebaikan pada orang jahat. maksudnya, sejahanam2 manusia yang keluar kat berita. kalau kau jumpa side positif diorang. then you are a wise person. sebab, kita manusia. ada perasaan sayang. biarpun bunuh orang macamtu je, tapi dengan bini dan anak2 mesti dia sayang kan?

aku tahu dunia sekarang penuh dengan benci. sebab itu, kita perlu sebarkan cinta. spread the love. nak tegur, baik2. nak komen kasi pandangan sendiri pon, baik2. setiap orang ada pandangan sendiri. dan  tak semua pandangan2 tu betul. thats why, we need to dengar pendapat orang lain. jangan selfish.

ada seseorang tu yang aku kenal memang perangai annoying. tapi bila sampai part gaduh. kurang dari 24 jam dia akan kasi ayat panjang2 untuk bagitahu yang dia salah even aku start gaduh dulu. bukan sebab aku orang spesel bagi dia. dia minta maaf dengan semua orang lepas da gaduh. so lepas da dapat meses tu, what do you expect for me to reply? ofcoz kau pun akan hilangkan ego kau jugak dan cakap—‘it was my fault too’. kan?

so, lets spread the love. buangkan benci. and for someone that teach me to let down your ego. thank you. so much. for teaching me. :)